Haberler

≡

Covid-19'un Enerji ve Çevre Üzerindeki Kısa ve Uzun Dönem Etkileri

COVID-19 krizinin, karbon emisyonları ve yerel hava kirliliğindeki düşüşler de dahil olmak üzere kısa vadeli çevresel faydaları, krizin ilk günlerinden beri takip edilmekte.

Yale Üniversitesi liderliğinde yapılan bir araştırma; salgının tetiklediği ekonomik gerilemenin, temiz enerjiye yapılması planlanan uzun vadeli yatırımlar üzerinde yıkıcı bir etki yaratabileceğini söylüyor.

Yapılan araştırmaya göre yatırımların durması ile mevcut salınıma ek olarak 2035 yılına kadar ayda 2.500 milyon metrik ton daha karbondioksit salınabileceği tahmin ediliyor.

Temiz enerji yatırımlarının ertelenmesinin neden olacağı sonuçlar, şimdiye kadar Covid 19 un etkisi ile görmüş olduğumuz  kısa vadeli faydaların  çok ötesinde olabilir.  Temiz enerji teknolojilerine yapılan yatırımların çoğu durduğu için, kalıcı uzun vadeli bir durgunluk olması durumında enerji inovasyonu üzerindeki etkileri de önemli olacaktır.

Yapılan hesaplamalara göre temiz enerji yatırımları sadece bir yıl dursa bile vereceği zarar Mart'tan Haziran'a kadar meydana gelen emisyon azaltımlarından daha ağır basacaktır.

Araştırmacılar, temiz enerjinin yaşanan kriz tarafından yavaşlamasının veya hızlandırılmasında politika yapıcıların elinde olduğunu belirtiyor.

Bununla birlikte, bu krizin belirsizliği potansiyel olarak büyük tehditler doğursa da, fırsat da sunmaktadır. Hükümetler ekonomiyi güçlendirmek için büyük teşvik paketleri üretirken, temiz enerji teknolojilerine yapılacak olan mütevazı yatırımlar bile uzun vadede pozitif bir katkı sağlayacaktır.

covid19un_enerji_ve_cevre_uzerindeki_kısa_ve_uzun_donem_etkileri

7 Temmuz 2020 Salı

Tüm Haberler