Süreko, bu yıl ‘RDF’ üretiminde yüzde 100 kapasite artışına gitti. / Dünya Gazetesi

Basın

≡

Süreko, bu yıl ‘RDF’ üretiminde yüzde 100 kapasite artışına gitti. / Dünya Gazetesi

MANİSA - Endüstriyel atıkların bertarafı ve geri kazanımı hizmeti veren Süreko, geçen yıl 136 bin ton civarında atık işledi. Cementir Holding’e bağlı Recydia Atık Yönetimi Grubu bünyesinde faaliyet gösteren Süreko, bu yıl Manisa Kula’daki fabrikalarında alternatif yakıt üretimini yüzde 100 artırarak 10 ton/saat kapasitesine ulaştı.

Geçen yıl 13 bin ton civarında alternatif yakıt ürettiklerini söyleyen Recydia Genel Müdürü Enrico Friz, “Yüksek değerli atığın ve geri kazanılmış alternatif yakıtın oranı geçmiş yıllara göre artış gösterdi. Bu son derece önemli. Zira geri kazanılan her atık ve alternatif yakıt olarak kazanılan malzeme, daha az fosil yakıt kullanımı, daha az karbon emisyonu ve daha az diğer kirlilik çeşidi anlamına geliyor. Bunun çevreye yaptığı pozitif etki her gün biraz daha önem kazanıyor” diye konuştu.

Geri kazanım ve kazanılan malzemelerin kullanımı konusuna ilginin sürekli arttığını vurgulayan Friz, bu artışın devam edeceğini varsaydıkları görüşünü açıkladı. Bu nedenle Kula’da faaliyet gösteren Süreko fabrikalarında içinde bulunan 5 ton/saat üretim kapasiteli alternatif yakıt RDF üretim tesislerinde yüzde 100 kapasite artışına giderek 10 ton/saat RDF üretebilecek hale geldiklerini açıkladı. Ayrıca, 2018’de tehlikeli atık lojistik hizmetlerini, filolarına tehlikeli atık taşıma lisanslı yeni araçlar ekleyerek her geçen yıl daha da güçlendirdikleri bilgisini paylaşan Friz, “Bunun yanında hizmetlerimiz arasına saha yönetimini de ekleyerek müşterilerimize sahalarında atık yönetimi için uzman personel ve ekipman desteği sağlıyoruz” dedi.

Pazarın giderek olgunlaştığını vurgulayan Friz, Süreko olarak büyüme hedeflerini ve yeni yatırım olanaklarını ciddi biçimde değerlendirdiklerini kaydetti. Büyüme hedeflerinin halen faaliyette oldukları Ege Bölgesi ve Türkiye’nin endüstriyel olarak gelişmiş diğer bölgeleri olmak üzere iki ana prensip etrafında gerçekleşeceği bilgisini paylaşan Friz, büyüme hedeflerini gerçekleştirirken sinerji ve bütünlük yaratabilecek potansiyel ortaklıklara da sıcak baktıklarını ifade etti.

Birçok sektöre alternatif yakıt üretimi sağlıyor

Süreko’nun 2017 yılında yüzde 33 büyüme kaydettiğini aktaran Friz, bu yılın da pazarda büyümeye devam ettikleri ve üretim kapasitelerini artıracakları bir yıl olduğunu dile getirdi. Marka güvenilirliğiyle pazardaki en önemli oyuncular arasında bulunduklarını anlatan Friz, “Süreko, 2008’de kuruldu. Kuruluşunun ardından çevre izninin alınması ile birlikte ek yatırımlar yapıldı. 2010’a kadar devam eden bu yatırımlar neticesinde tesis tam kapasite kullanıma geçti. Faaliyetlerimizi, endüstriyel atık geri kazanımı, saha yönetimi, metal ve kabloların geri kazanımı, atık çamurlarının bertarafı, floresanların geri kazanımı, biyolojik kurutma ve çimento fabrikalarında kullanılmak üzere alternatif yakıt üretimi olarak sıralayabiliriz. Ana iş süreçlerimiz atıktan enerji üretme ve katı atık depolama yöntemiyle bertaraf etme. Bir çevre servisleri sağlayıcısı olarak endüstriyel tesislerin ‘tehlikeli’ ve ‘tehlikeli olmayan’ atıklarının bertaraf edilmesi ve geri kazanılması konularında uzmanlaştık. Ayrıca çevre koruma faaliyetleri konusundaki geniş ihtisas ve yetkinliklerimiz, bizi toprak ve su kirliliği ıslahı konusunda da rekabetçi kılıyor. Aynı zamanda satış ekibimizle ve güçlü lojistik ağımızla hizmetlerimizi Trakya, Marmara ve Batı Anadolu bölgelerine de ulaştırıyoruz” şeklinde konuştu.

Evsel atıklardan alternatif yakıt SRF üretiyor

Recydia bünyesindeki diğer şirketimiz olan Hereko’nun ise evsel atık ya da belediye atıkları olarak adlandırılan malzemelerin geri kazanım ve bertaraf edilmesiyle ilgili olarak İstanbul’da Kömürcüoda yakınlarında faaliyetini sürdürdüğüne değinen Friz, Hereko’da yıllık olarak 30 bin ton civarında evsel atıktan türetilmiş alternatif yakıt SRF üretildiğini sözlerine ekledi. İstanbul Şile’de kurulu Hereko fabrikalarının bünyesinde de geçtiğimiz senelerde yapılan proses geliştirmesi sonucunda tesislerin üretim akışını daha yalın hale getirildiğini anlatan Friz, “Bu sayede geçtiğimiz yıllara oranla daha yüksek kalorifik değer sağlayan evsel atıktan türetilmiş alternatif yakıt SRF üretmeye ve daha kaliteli SRF malzemesi elde etmeye başladık” dedi. 

“Denetimde yol alınması lazım”

Atık yönetimi konusundaki yatırımlar için mevzuat ve yönetmeliklerin varlığı ile adil rekabet ve pazar koşullarının oluşması gerektiğine dikkat çeken Friz, herkesin aynı kurallar altında hareket ve rekabet edeceği bir ortam yasal yaptırımların hayata geçirilmesi ve yasal olmayan faaliyetlerin engellenmesiyle mümkün olacağı görüşünü dile getirdi. Türkiye’de kanunlar yeterli olmakla birlikte bunları uygulamada ve özellikle yaptırımların hayata geçirilmesi konusu ile illegal faaliyetlerin önüne geçilmesi konusunda halen alınması gereken yol olduğunu vurgulayan Friz, “Yetkili mercilerle temaslarımızda bu konuları dile getirdiğimizde son derece yapıcı ve olumlu yaklaşımlara şahit olduk ve kendilerini son derece kararlı gördük. Bu nedenle geleceğe son derece olumlu bakıyoruz. Pazarın söz konusu gelişimi hızla kazanacağına olan güvenimiz tam” görüşünü savundu.

Dilek SEVAL ASLANTÜRK

sureko_bu_yıl_‘rdf_uretiminde_yuzde_100_kapasite_artışına_gitti__dunya_gazetesi

14 Mayıs 2018 Pazartesi