Atıklarımızı ekonomiye kazandırarak güçlenebiliriz.

Basın

≡

Atıklarımızı ekonomiye kazandırarak güçlenebiliriz.

Avrupa Birliği Çevre Ödülleri Türkiye birincisi Recydia A.Ş’nin Grup Pazarlama ve Satış Direktörü Galip Tekiner, Türkiye’nin atık yönetimi konusunda henüz yeterince bilinçlenmediğine dikkat çekti. Tekiner “Atıkta değer aramamamız, atığa değer katmamız gerekiyor” dedi. Türkiye’nin atık yönetimi konusunda birkaç firma dışında henüz hurdacılıktan geri kazanım aşamasına geçemediğini dile getiren Tekiner, şunları söyledi :

Gelişmişlik kriteri : Grup Pazarlama ve Satış Direktörü Galip Tekiner, şunları söyledi : Ülkemizde Avrupa standartlarında atık yönetim konusunda çok hızlı bir ilerleme göstermek zorunda. Zira artık gelişmişlik sadece kişi başına düşen milli gelirle ölçülmüyor.

Geçiş Süreci : “Çimentaş Grubu olarak Manisa’nın Kula ilçesinde Türkiye’nin ilk özel Entegre Endüstriyel Atık Gerikazanım Bertaraf Tesisi olan Süreko A.Ş’yi kurduk. Daha öncesinde bir çimento fabrikası olarak atık yönetimi ve atıkların alternatif atık olarak kullanılmasına dair tecrübelerimiz vardı. Daha sonra evsel atıkların yönetimi ile ilgili olarak, atıkların ayrıştırılması ve geri kazanılabilir atıkların çöpten ayıklanarak ekonomiye kazandırılması ve atıktan türetilmiş yakıt üretimi gibi faaliyetler için Hereko A.Ş’yi kurarak Recydia çatısı altında topladık. Bu yatırımları gerçekleştirirken Türkiye’nin bu konuda geleceğini düşündük. Sektörel anlamdaki son gelişmelerin ardından ekonomik alanda da çok daha güçlü bir Türkiye bu hassas konularda hızla ilerleyecektir. Atık yönetim hiyerarşisine göre, atığın kaynağında azaltılması, geri dönüşümünün sağlanarak yeniden kullanılacak ürünlere çevrilmesi, enerjiye dönüştürülmesi veya son çözüm olarak atığın depolanması aşamasından “Toplama, Kısmi Ayıklama ve Düzenli Depolama” aşamasından “Toplama, Kısmi Ayıklama, Düzenli Depolama” aşamasına geçiş sürecindeyiz.

atıklarımızı_ekonomiye_kazandırarak_guclenebiliriz

28 Temmuz 2016 Perşembe